• Velkommen!

    Hei og velkommen til Hårtapsnett.no - Norges største forum for alle som lider av hårtap. Her diskuteres legemidler, hårtransplantasjoner og andre behandlingsformer.

    Hvis dette er ditt første besøk, anbefaler vi deg å se artiklene våre, der finner du mye nytting.

    Ikke-registrerte brukere har begrensede muligheter, men kan lese og opprette innlegg. Innleggene må godkjennes først. Registrer deg i dag for å få tilgang til lukkede forumgrupper, og for å se bilder i full oppløsning.

    Vi tar personvern på alvor. Du kan være 100% anonym, og når som helst endre/slette dine innlegg.

På tide å gjøre noe?

Scared

Meldem
Liten oppdatering fra min side. Har nå brukt minox i snart tre uker. Det er på dagen to uker siden jeg startet med lotion. Har de siste dagene opplevd en del hvitt avfall i håret, minner i grunn litt om flass. Har lest her inne at flere som har brukt minox har opplevd dette. Lurer kanskje på om jeg har begynt å oppleve den "fryktede" sheedden også. Det har i hvert fall falt mye hår det siste døgnet. Dette etter en periode hvor det virket som håravfallet roet seg noe.

Til dere andre som har opplevd minox shedd, omtrent hvor lenge varte det?

Ellers har jeg googlet litt rundt angående dupa og fin. Det ga håpet en knekk, for det var stort sett ikke en eneste suksesshistorie å finne. Det jeg riktignok ikke har tenkt på før nå, er at det sannsynligvis er de som misslykkes som er mest høylytte, i desperasjon på å finne noe annet som funker. Konklusjonen får bli at jeg prøver fin når jeg får hendene på det, med mindre en doktor kan overbevise meg om at hårtapet skylles noe annet enn DHT.

Har forøvrig lest at mange mener dupa ikke skyldes DHT, mens andre mener det motsatte. Noe av problemet rundt dupa er at veldig få har det, så forskningen som er lagt ned rundt "sykdommen" er ikke så stor.
 
Sist redigert:

Bård

Meldem
Ingen suksess historier på fin? Du mener Finanstrid? For da er jeg uenig med deg. Fin er vel det beste per dags dato mot hårtap. Søk på finanstrid på baldtruthtalk.
 

Scared

Meldem
Ingen suksess historier på fin? Du mener Finanstrid? For da er jeg uenig med deg. Fin er vel det beste per dags dato mot hårtap. Søk på finanstrid på baldtruthtalk.
Ja, for de som har MPB virker nok fin veldig bra. Jeg har derimot et litt uvanlig hårtapsmønster, og jeg lurer derfor på om det kan være diffuse unpatterned alopecia (DUPA), fremfor MPB. For personer med DUPA har fin vist seg å ha en del dårligere effekt.
 

Bård

Meldem
Ja, for de som har MPB virker nok fin veldig bra. Jeg har derimot et litt uvanlig hårtapsmønster, og jeg lurer derfor på om det kan være diffuse unpatterned alopecia (DUPA), fremfor MPB. For personer med DUPA har fin vist seg å ha en del dårligere effekt.
Ahh, beklager. Jeg har ikke lest alle postene.
 

Jens86

Administrator
Har du vært hos lege/hudlege? De kan svare deg på hva slags hårtap du har, og måle DHT-nivået ditt. På det ene bildet du har lagt ut, så ville jeg sagt det ser ut som vanlig hårtap.
 

Scared

Meldem
Har du vært hos lege/hudlege? De kan svare deg på hva slags hårtap du har, og måle DHT-nivået ditt. På det ene bildet du har lagt ut, så ville jeg sagt det ser ut som vanlig hårtap.
Ja, men fikk ikke særlig til hjelp. Er tilbake i Norge om et par uker, og skal dra til legen på nytt da. Tingen er at jeg har ganske tynt hår på sidene, og derfor frykter jeg dupa. Skal riktignok sies at jeg på ingen måte har fått en bekreftelse på dette. Er uansett innstilt nå på å prøve fin, med mindre Follicept viser resultater innen jeg rekker å starte.
 

Finasteride

Supermoderator
Kan godt være at DUPA har en annen sammenheng enn DHT, men har også lest at hårene utenfor det vanlige området kan være sensitive mot DHT. Blir litt som kvinnelig arvelig hårtap, som noen også mener har sammenheng med androgener, og det er kjent at de mister håret mer diffust overalt (generelt tynnere). I mitt tilfelle, der jeg har arvet de dårlige genene fra morssiden, så er det jo mulig at årsaken ligger det, at det er en slags genetisk forklaring på hvorfor man blir litt tynnere på siden også. Jeg hadde så tykt hår fra før på sidene, at det utgjør ingen kosmetisk betydning, annet enn mulig mindre tilgang på donorhår i fremtiden i forhold til om jeg hadde hatt den tykkelsen som jeg hadde tidligere. @Scared, hvis du finner noe relevant informasjon, del gjerne. Jeg har også inntrykk av at DUPA f.eks. betyr mindre sjangser for å lykkes på medikamenter (men spørs hvor alvorlig rammet man er). Jeg kjenner ingen i familien som har tynnere hår på siden, så det jeg lurer på er om du også har arvet hårtapet fra din mors side?
 

Scared

Meldem
Jeg kjenner ingen i familien som har tynnere hår på siden, så det jeg lurer på er om du også har arvet hårtapet fra din mors side?
Jeg veit rett og slett ikke hvem jeg har arvet det fra. Far har fullt hode med hår fortsatt. Mors far er kanskje NW4, men er jo 80 år. Mistet håret sent. Ingen andre menn i familien som har tynnere hår på siden eller kronen, så vidt jeg veit. Fars far kjenner jeg ikke (har ikke møtt siden jeg var veldig liten). Pga lite hårtap i familien trodde jeg lenge mitt hårtap var pga noe annet (TE), men har i ettertid lest at hårtap gjerne kan skippe et par generasjoner, selv om det ikke skjer så ofte. Tviler nå sterkt på at det er TE, siden det i så fall må være kronisk TE, og jeg ikke kan fatte noen grunn til at det skulle være tilfellet.

Tror ikke hårtap er noen eksakt vitenskap. Ikke alltid like lett å forklare hvem det arves fra.
 

Finasteride

Supermoderator
Enig. Lykke til med finasterid når du begynner på det. Alt håp er ikke ute før du har prøvd det en stund. Blir også spennende å høre hva legen mener du har.
 

Scared

Meldem
Lurer kanskje på om jeg har begynt å oppleve den "fryktede" sheedden også. Det har i hvert fall falt mye hår det siste døgnet. Dette etter en periode hvor det virket som håravfallet roet seg noe.
En måned senere, og ting står veldig mye bedre til! I det siste har jeg mistet mye mindre hår enn jeg gjorde for tre-fire uker siden, i tillegg til at håret langt i fra blir like fort fett som det ble. Kløen har i stor grad forsvunnet, og jeg opplever ikke lenger flass/minox-flass.

Jeg er veldig spent på å se om dette fortsetter, og om jeg kanskje også kan få litt gjenvekst i løp av sommeren. Vil tro det er minox og/eller keto som har ført til endringen, men skal heller ikke utelukke at mer vitaminer og omega 3, mer trening og mindre alkohol har bidratt.
 

Scared

Meldem
Lenge siden jeg har oppdatert nå, og kan ikke akkurat si at ting går så veldig bra.

Utover sommeren begynte hodebunnen å klø mer og mer. Kuttet ned på minox, uten hell, og valgte til slutt å slutte rundt august. Kjedelig siden det virket som det hadde effekt. Gikk først til en lege her hjemme, men han virket helt uinteressert, og gav meg bare resept på noe vitamingreier. Hva faen skal jeg med det liksom? Byttet lege, og hun var veldig mye bedre. Tok grundigere tester, og henviste meg til hudlege da hun ikke kunne si noe sikkert. Hos hudlegen fikk jeg resept på finasteride, men fikk aldri noen diagnose på hårtapet. Vil forsåvidt anta at han mente det var normalt hårtap, ettersom han ga meg fin, men han tok ikke noen tester eller noe som helst, så hele timen var egentlig bortkastet. Fin kunne sikkert legen skrevet ut også. Da jeg sa til han at jeg har veldig rød hodebunn, og at den klør veldig mye fikk jeg bare til svar at jeg må prøve forskjellige matretter, sjampoer osv og se hva som funker. Skulle tro en hudlege kunne bidra med mer hjelp enn en gjennomsnittlig femåring, men han var en solid NW7 selv, så mulig han ikke syntes hårtap var så farlig. Han begynte forøvrig å anbefale meg hårtransplantasjon. Da jeg for tredje gang på tre minutter spesifiserte at jeg faktisk mister hår på hele hodet, og lurte på hvordan han mente en hårtransplantasjon ville funke da, svarte han bare "ehh ja".

Jaja, nok frustrasjon rundt det. Uansett, jeg startet på fin, i et siste håp om å redde håret. Lange legekøer her i landet, så kom meg ikke til hudlegen før for en måned siden, så har altså brukt det i en måned nå. Det positive er at jeg, med unntak av litt smerter i ballene de første dagene, ikke har merket noe til bivirkninger. Sheddet en del før jeg startet, men nå har det tatt av helt av. Har mistet flere hundre hår om dagen de siste dagene. Ganske frustrerende kan man si, men samtidig er det vel kanskje lov å håpe at disse vil komme tilbake. Har lest om noen som mener de har sheddet mye på fin og fått ettervekst av det alene. Særlig hvis man har diffust hårtap, men samtidig skal det visst nok ikke ha så bra effekt på dupa. Lurer på om noe av sheddingen skyldes TE, men usikker.

Som sagt, utrolig frustrerende både med dårlige leger, kløe og svie i hodebunnen og ikke minst sheddingen. Skal prøve med hydrokortison og se om det kanskje kan roe kløen. Sykt kjipt at jeg reagerer så dårlig på minox. Rant over.
 

Finasteride

Supermoderator
Med utgangspunkt i bildet du postet tidligere, hvordan ser det ut nå? Ser du hår som vokser ut finere, tynnere og kortere enn før? Når DHT er årsaken til hårtapet så er det jo kjent at hårsekkene krymper for hver syklus. En normal TE vil jo føre til at du mister veldig mye terminal hår på en gang, og disse vokser ut igjen når stress eller andre faktorer er ordnet. Kronisk TE er grunn til bekymring og da må du få kartlagt livet ditt om noe stresser deg, kostholdet ditt og få legen til å ta blodprøver for sykdom, vitamin og mineralmangel. Fortsett å krev å bli tatt seriøst. Det er en skam at leger og hudleger ikke tar hårtap blant menn seriøst.
 

Scared

Meldem
Tja, har blitt en del tynnere. Særlig på sidene begynner det å bli veldig ille. Hårlinja er forsåvidt ikke noe problem. Kronen er mer bekymringsverdig. En del av hårene jeg mister er tynnere ja, særlig de siste ukene hvor jeg har sheddet veldig mye har jeg merket det. Håper bare dette er fremprovosert av finasteride, og ikke en eskalering i hastigheten på hårtapet, men må helt ærlig innrømme at jeg ikke har så veldig troa akkurat nå. Kommer uansett til å fortsette med finasteride så lenge bivirkningene uteblir, har tross alt ikke noe å tape på det. Kanskje er jeg blant de heldige.

Jeg har forøvrig ikke kronisk TE, men tenkte kanskje at litt dårlig søvnmønster i det siste, i tillegg til åpenbare bekymringer rundt hårtapet kan ha vært med på å skape den sheddingen jeg har opplevd i det siste.
 

Scared

Meldem
En ny måned har gått, og endringer har ikke blitt observert. Mister fortsatt mye hår. Veldig frustrerende.

Her er et bilde av toppen av hodet, og her er et bilde av høyre side. Som dere kan se, ikke akkurat normal type hårtap. Vurderer å bestille time hos privat hudlege i håp om å få en bedre vurdering. Problemet er at jeg sannsynligvis må inn til Oslo, samt at dette er ganske dyrt. Gikk tilbake til allmennlegen og fikk time hos en ny offentlig hudlege, men det er ikke før i juni, siden denne hudlegen er byens veteran, og har lang kundeliste.

Kan helt ærlig si at jeg aldri har sett noen med lignende type hårtap. Merkelige greier...
 

Finasteride

Supermoderator
Ser kanskje litt tørt og skadet ut? Bruker du mye kjemikalier i håret? Spiser sunt og ingen sykdommer, lavt stoffskifte osv? Enig med deg at det ikke ser ut som klassisk MPB, men kronen kan minne om MPB, kvinnetypen, fordi du har den stripa over istedenfor rund krone, men det kan være bildene som gir feil inntrykk. Dette var nok ikke mye til hjelp, men her må du få tatt blodprøver og alt for å utelukke alle årsaker. Sidene ser jo ut som på pasienter som napper hår, men tviler på du gjør det, altså, veldig hårløst. Men du har jo endel hår å dekke med ennå.
 

Scared

Meldem
Ja, minner på mange måter om female pattern hairloss, så vidt jeg har forstått. Bildene stemmer nok ganske bra. Er litt tynnere i krona enn frempå hodet, men ikke så tynt som på sidene. Bruker nesten ikke noe i håret, men tror Fungoral gjør håret litt tørt.

Har tatt blodprøver, men fant ikke noe som var galt. Både hormonernivåer og næringsstoffer var visst som de skulle. Har en del å dekke med ja, så det synes foreløpig ikke særlig tydelig, men det har fort blitt mye verre i det siste, og trenden ser ikke akkurat til å snu. Føler det bare blir mer og mer aggressivt.

Går fortsatt på fin. Foreløpig ingen resultater, men heller ingen bivirkninger. Hadde egentlig ikke sånn kjempegod tro på fin var løsningen før jeg startet, men vi får se hva som skjer.
 

Scared

Meldem
Hm. Er du mye stressa da?
Nei, tror ikke det. Ikke noe unormalt mye i hvert fall.

Tror ikke det er TE, ettersom jeg kan se at noen av hårene blir tynnere. Dette er så vidt jeg vet ikke vanlig ved TE. Sannsynligvis er det vel noe DUPA-lignende, men så vidt jeg har forstått følger vanligvis ikke det heller et sånn type mønster. Spesielt rart at dette skulle skje med meg, da hårtap ikke er særlig utbredt i familien.
 

Finasteride

Supermoderator
DUPA står for Diffuse Unpatterned Alopecia som betyr at det ikke er noe spesielt mønster i hårtapet. DPA er det motsatte. Altså Diffuse Patterned Alopecia. Med DUPA har man lavere sannsynlighet for å lykkes på finasterid og hårtransplantasjon er så godt som uaktuelt ettersom alt hår på hode er berørt.
 

Scared

Meldem
DUPA står for Diffuse Unpatterned Alopecia som betyr at det ikke er noe spesielt mønster i hårtapet. DPA er det motsatte. Altså Diffuse Patterned Alopecia. Med DUPA har man lavere sannsynlighet for å lykkes på finasterid og hårtransplantasjon er så godt som uaktuelt ettersom alt hår på hode er berørt.
Ja, vet hva DUPA er, det jeg tenkte på var dette, som jeg har lest:

Diffuse Unpatterned Alopecia patients have a similar progression of balding as the DPA patient except that the progression is often more rapid and will more likely eventuate in a “horseshoe pattern” resembling the Norwood class VII, except that in contrast to the Norwood VII, the DUPA “horseshoe” can look almost “transparent” due to the low density. The differentiation between DPA and DUPA is critically important because DPA patients are often good candidates for an appropriately timed transplant, whereas DUPA patients should almost never be transplanted because they will inevitably have extensive hair loss without a stable zone in which to harvest the hair.
For min del er det sånn at jeg har mistet veldig mye hår på sidene og og litt på toppen og bak. Det er ikke akkurat klassisk DUPA, men samtidig skjønner jeg ikke akkurat hva annet det kan være.
 

Nye svar

Nye tråder

Forumstatistikk

Tråder
451
Innlegg
4.877
Medlemmer
1.620
Siste medlem
SånnPasse86
Topp