• Velkommen!

    Hårtapsnett er en nettside laget for å spre informasjon om hårtap, hårtransplantasjon og behandlinger av hårtap.

    Still spørsmål i forumet og bruk artiklene våre for å finne svar på det du lurer på om hårtap!

Virker Provexin mot hårtap?

kongenavtys

Meldem
Virker Provexin mot hårtap ?, av admin

Dette er en bloggpost jeg har hatt lyst til å skrive helt siden jeg så en blid sørlending på TV snakke om hvilken «fantastisk effekt» han fikk av Provexin og hvordan det stoppet hans arvelige hårtap.

Aggressiv markedsføring av et nytt hårtapsprodukt i beste sendetid på Viasat 4 skriker ikke akkurat «troverdighet» i mine øyne, så jeg bestemte meg for å undersøke litt hvilke studier som lå til grunn for at denne videoen har gått sin gang på norske fjernsyn:


For de av oss med et trent øye for hårtap kan man se at «Tomas» mest sannsynlig ikke har opplevd de helt store virkningene med Provexin. Dette er riktignok noe vi kommer tilbake til senere.

Studier


Det mest naturlige stedet å begynne vil være selskapets studier. I og med at jeg nylig avsluttet en mastergrad har jeg rimelig mye erfaring med å validere forskningsrapporter basert på sample-størrelse, metodikk og hvordan resultatene blir presentert. På deres nettside velger Provexin å fremstille resultatene fra to «uavhengige studier» i klartekst og skriver: «Provexin™A100HF har dokumentert effekt mot hårtap.»

Videre henviser de til en studie i Sverige gjort av Faergeman et al (2016) og en Study Report av den svenske legen Müntzing utført 2010. La oss begynne med den første rapporten. Du kan lese den i sin helhet her.

I følge rapporten ble 20 menn med arvelig hårtap valgt ut for å prøve Provexin. 16 av dem fullførte studien etter at èn person hoppet av tidlig og tre menn ikke kunne fullføre studien av det de definerer som «praktiske hensyn» (hva nå enn det skulle bety). Resultatene skal i følge rapporten være helt elleville. 9 ut av 16 deltakere fikk tilbake mer enn 50 % av hårsekkene sine på kun fire måneder, og fem av dem mer enn doblet antall hårsekker!

Vel…det er bare en ting å påpeke: tallene stemmer mest sannsynlig ikke. Det finnes verken bilder fra testdeltakerne eller andre ting som skulle tilsi at noen av de mannlige forsøkskaninene har hatt noe som helst økt hårvekst i perioden. Det er riktignok et bilde satt inn i studien som viser en person med økt hårvekst, men det er ingen referanser til om denne personen har vært testdeltaker eller hvor bildet er fra i det hele tatt. Åpenbart villedende.

Èn ting studien riktignok er åpen på er at de ikke har resultater som er i nærheten av å kunne si at Provexin fungerer mot hårtap. Riktignok har de kamuflert det inn i en boks med statistiske verdier som ingen gidder å bry seg om uansett, men jeg kan si at alle P-verdier under 0,05 viser til undersøkelser som ikke har noen reell verdi og hvor «resultatet skal forkastes». Hvis du ønsker å lese mer om P-verdier kan du gjøre det her (Wikipedia).

Dette er P-verdiene i Provexins test:


Foto: Skjermbilde fra «studien»: The Effect of A100 Gel, on Hair Growth and Hair Quality: An Explanatory Study.


Da jeg skulle validere deres andre studie støtte jeg på et lite problem. Først ble jeg litt skuffet da Provexin ikke ønsket å linke til studien på deres nettsider. Litt mer overrasket (eller ikke…) ble jeg da jeg gjorde et Google-søk på studiens navn for å finne den på en ekstern nettside.

Dette ble resultatet:Og dette er altså førstesiden til Google når man limer inn ordene «Double Blind, Randomised Clinical Study of the Efficacy and Safety of the Medical Device Recapeen on Hair Growth and Hair Quality in Volunteers with Reduced Scalp Hair Density (Study Report).». Med andre ord er dette altså kun en «studie» som har blitt gjennomført av Provexin selv og som i realiteten ikke finnes. På deres nettsider under den mer eller mindre herlige overskriften «Studier viste gode resultater» presterer de også å skrive følgende:


Foto: Skjermbilde fra Provexin.no.


Provexin mener altså at det finnes ikke mindre enn seks uavhengige studier som viser en korrelasjon mellom bruken av deres produkt og mindre hårtap. Det er ikke mindre enn en svært dristig påstand når det eneste Provexin refererer til er en studie uten betydelige P-verdier og en annen som helt åpenbart ikke har sett offentlighetens lys (av hva mange nok vil kalle «åpenbare grunner»).

Jeg er for øvrig ikke ferdig med å tilintetgjøre all troverdighet i rapporten «The Effect of A100 Gel, on Hair Growth and Hair Quality: An Explanatory Study» av Faergeman et al (2010). De avslutter med en slags diskusjon hvor flere kilder til gode hårtapsstudier blir inkludert. Problemet er bare at hele diskusjonen omhandler Finasteride og Minoxidil – to virkestoffer som har blitt bevist å fungere mot hårtap. Nå skal jeg ikke lage noen beskyldninger jeg ikke kan stå inne for, men det virker rett og slett som at folkene bak studien prøver å vinne leserens kjøpslyst av Provexin ved å flette inn to produkter som overhodet ikke har noenting med studien å gjøre. De aller fleste som er ukjent med hårtapsmedisiner og dets effekt vil naturligvis «blande epler og pærer» og tro at alle disse studiene peker mot det eneste «virkestoffet» som blir testet på testdeltakerne.


Foto: Skjermbilde fra «studien»: The Effect of A100 Gel, on Hair Growth and Hair Quality: An Explanatory Study.


Som du kan se vil de eneste referansene til Provexin være de to «Figures», som er bilder av en ukjent mann som etter all sannsynlighet ikke har noenting med studien å gjøre.

Hvordan møter Provexin kritiske spørsmål?


Det er klart at man gjerne skulle hatt Provexins synspunkt på saken. Kanskje de kunne oppklare en del om de tingene vi nå har plukket fra hverandre?

Vel, de har fått sjansen. På forumet alopeci.info har firmaet bak produktet åpnet en tråd kalt «Vi søker testdeltakere«. Du kan dessverre tydelig se et mønster i hvordan de unngår konsekvent å svare på spørsmål da de nok er i en posisjon hvor de vet at det å holde tyst vil være det beste.

Jeg ser i hvert fall frem til at noen ansatte i Provexin svarer på denne posten og fremlegger de øvrige fem «studiene» som de hardnakket hevder at de kan vise til på sin nettside.

Fungerer provexin mot hårtap? NEI.

Jeg har i hvert fall til gode å se noen argumenter for det.

Saken ble opprinnelig publisert på hartap.info
 
N

#ny manke

kjem
pebra info. har prøvd både fiasterid og minoxidil, og oppnådd tilfredsstillende resultat med minoxidil.
vil anbefale alle som er i en tidlig fase, der man ikke har midtet så mye hår, å prøve minoxidil. dette kan du kjøpe reseptfritt på apoteket, og er foholdsvis billig å bruke. det er litt jobb, men helt klart verdt det, viss du er en av de heldige som minixidil virkrlig virker på.
 

Kriz

Nytt Medlem
Èn ting studien riktignok er åpen på er at de ikke har resultater som er i nærheten av å kunne si at Provexin fungerer mot hårtap. Riktignok har de kamuflert det inn i en boks med statistiske verdier som ingen gidder å bry seg om uansett, men jeg kan si at alle P-verdier under 0,05 viser til undersøkelser som ikke har noen reell verdi og hvor «resultatet skal forkastes». Hvis du ønsker å lese mer om P-verdier kan du gjøre det her (Wikipedia).

Dette er P-verdiene i Provexins test:


Foto: Skjermbilde fra «studien»: The Effect of A100 Gel, on Hair Growth and Hair Quality: An Explanatory Study.
Er selv svært skeptisk til Provexin, men her er det flere feil. For det første sier ikke p-verdi noe om effekten eller om et produkt fungerer. P-verdi gir kun et estimat på sannsynligheten for resultatet gitt nullhypotesen (altså gitt at det ikke er noen forskjell mellom de to gruppene). Det er heller ikke riktig at det resultat skal forkastes ved p-verdi under 0.05. Dermot forkastes nullhypotesen (hypotesen om at gruppene er like). Ved verdier OVER 0.05 (eller f.eks. 0.01, alt avhengig av grensen som settes) forkastes forskningshypotesen (resultat forkastes), og en antar at resultatet skyldes tilfeldigheter. Effekten avgjøres uansett ikke av p-verdier, men av forskjellen mellom gruppene. Og hvem bryr seg ikke om de statistiske verdiene? Hvorvidt resultatene er gode har jeg ikke lest meg opp på.
 
A

Arne Holen

Mange menn har problemer med hårtap. Det er penger å tjene på produkter som lover forbedringer av dette. Det vi kan være helt sikre på er at alle midler som lover deg å få hår tilbake er svindel. Tupé eller hårtransplantasjon er det eneste som virker. Kast ikke bort penger på svindlere!!
 
Topp