Behandling

En rask introduksjon til «de tre store»

En rask introduksjon til «de tre store»
5 (1 stemmer)

I dag finnes det dessverre ingen kur mot hårtap. Men det finnes svært gode medisiner. Ulemepen er at du må gå på disse livet ut, og at enkelte opplever bivirkninger.

I denne artikkelen får du en kjapp introduksjon til det som kalles for «de tre store». Tre virkemidler i kampen mot hårtap som har svært god dokumentert effekt og som har blitt brukt i mange, mange år. Det ligger egne artikler om de forskjellige virkemidlene her, så vi kommer ikke til å gå nøye inn på hvert enkelt av dem. Artikkelen er kun ment for å gi deg et raskt overblikk!

Finasterid

Finasterid ble i 1997 godkjent av FDA som et legemiddel mot hårtap, og det finnes veldig mye forskning på virkestoffet. Forskning viser at finasterid er aller best på å stoppe hårtapet, og ikke like bra for gjenvekst. Det er derfor viktig å starte så tidlig som mulig.

Finasterid taes daglig i tablettform, og anbefalt dosering er 1 mg daglig. For å få kjøpt finasterid trenger man en resept fra legen.

Finasterid selges under navnene Propecia og Proscar, men fåes også under andre navn, gjerne billigere.

Les hele artikkelen om finasterid her.

Minoksidil

Minoksidil ble i 1988 godkjent av FDA som et middel mot hårtap, under navnet «Rogaine». Forskning viser at minoksidil har svært god effekt for gjenvekst, men det stopper ikke hårtapet.

Minoksidil påføres to ganger daglig, og kommer både som flytende væske og som hårskum. Anbefalt dosering er 1 ml daglig, to ganger om dagen for flytende væske, og en halv kork for skumversjonen. Minoksidil fåes kjøpt reseptfritt på apoteket.

Se også:  Recrea Forte / minoksidil mot hårtap - erfaringer og informasjon

I Norge er det kun Recrea Forte man får tak i på apoteket, men man får kjøpt andre, billigere merker via for eksempel Amazon.

Les hele artikkelen om minoksidil her.

Ketokonazol

Ketokonazol ble patentert i 1977, og er et middel mot soppinfeksjoner. Forskining viser at det kan ha opptil tilnærmet like god effekt som minoksidil mot hårtap, selv om forskerne ikke helt vet hvorfor.

Ketokonazol brukes i form av en sjampo, som inneholder 1% – 2% ketokonazol. Anbefalt bruk er 1-3 ganger i uken. Sjampo med ketokonazol fåes kjøpt reseptfritt på apoteket.

I Norge er Fungoral det vanligste merkenavnet på sjampo med ketokonazol, men det fåes også andre merker som er billigere.

Les hele artikkelen om ketokonazol her.

Oppsummering

Som du har lest, er det altså tre forskjellige virkemidler man bør benytte seg av. En tablett finasterid daglig, to påføringer med minoksidil og en sjampo med ketokonazol 1-3 ganger i uken høres kanskje ut som mye jobb, men det går overraskende fort, og for de aller fleste vil dette både stoppe hårtapet helt og gi god gjenvekst.