For noen år siden begynte det å dukke opp bilder av folk som hadde gjennomført mikropigmentering på hodet sitt. Etterhvert har dette blitt et godt behandlingsalternativ for de som liker en «buzz cut» sveis – i denne artikkelen ser vi på hvorfor.
Hva er mikropigmentering?
Mikropigmentering er enkelt og greit en tatovering av veldig små prikker, gjort med nåler som er finere enn ved en ordinær tatovering. Fargen legges ikke like dypt i huden som ved vanlige tatoveringer.
Hele poenget med mikropigmentering av hodebunnen er at det skal se ut som om man fortsatt har hår, som er klippet maskinkort – en såkalt «buzz cut». Og resultatet kan nok lure mange, da det ser veldig naturlig ut på mange.

Mikropigmentering kan gjøres på flere steder på kroppen, og brukes ofte som «permanent makeup» av for eksempel øyenbryn. Denne artikkelen handler om mikropigmentering av hodebunnen. Mikropigmentering blir kalt Scalp Micropigmentation på Engelsk, forkortet til SMP.
Det er også mulig å bruke mikropigmentering til å fylle igjen områder hvor man har langt hår. Dette gjøres på samme måte – man lager små prikker i hodebunnen, som skaper en illusjon av at man har hår.

Slik gjennomføres mikropigmentering
Selve prosedyren varierer selvfølgelig fra klinikk til klinikk, men man vil stort sett gå gjennom det samme uavhengig av hvor man gjennomfører mikropigmenteringen.
Konsultasjon: Her går man gjennom hva mikropigmentering er, hva man kan oppnå, pris osv.
Tegne hårlinje: Når man har bestemt seg for å gjennomføre tatoveringen, må man bli enige om hvordan hårlinjen skal se ut. Dette er et veldig viktig punkt, og det er vanlig å tegne hårlinjen litt for høy. Da har man mulighet til å justere den i ettertid.

Matche fargen: Etter at hårlinjen er tegnet, må man finne en farge på blekket som matcher den naturlige hårfargen så godt som mulig. Det er vanlig å bruke en litt lysere farge ytterst (for eksempel i pannen/vikene) for å få en naturlig overgang.
Tatovere: Neste steg er å starte med selve tatoveringen med mikronåler. Hvor lang tid det tar varierer naturlig nok etter hvor stort område som skal pigmenteres. Det er vanlig å gjennomføre prosedyren i to omganger for store områder.

Etter prosedyren: Når man er ferdig med selve tatoveringen, er det ikke så mye mer som må gjøres. Pasienten må passe på å ikke svette og vaske hodebunnen på noen dager, men ellers er det lite å passe på. Det er normalt å bli litt rød, dette vil vanligvis gi seg etter 2-3 dager.
Mikropigmentering i Norge
Her i Norge er det mange klinikker som tilbyr mikropigmentering. Det er dog vanskelig å finne noen som har mange tilbakemeldinger å vise til. Dette er kanskje fordi det er et relativt nytt fenomen.

Ettersom det er så få tilbakemeldinger som ligger ute, og det er ingen fra forumet vårt som har skrevet noen tilbakemeldinger, er det vanskelig å anbefale noen.
Du bør derfor sette i gang og gjøre undersøkelser på egenhånd dersom du vurderer å gjennomføre en mikropigmentering i Norge. Spør klinikkene om de har før- og etterbilder. Det aller beste er å snakke med noen som har gjennomført det selv!
Pris på mikropigmentering
Prisene på mikropigmentering varierer ut i fra hvor stort område som skal dekkes.
Her i Norge har vi funnet priser fra så lavt som 6000 kroner for små områder.
De fleste klinikkene i Norge er transparente på pris, slik at du ikke får deg noen overraskelser. Du slipper også å kontakte klinikkene for å få et prisoverslag.

Fordeler og ulemper
Mikropigmentering er en litt annerledes behandlingsform enn de andre vi har. Det er svært enkelt å gjennomføre, og krever lite vedlikehold.
Det kan også bli brukt til andre formål enn å fylle inn en måne, som for eksempel her, hvor mikropigmentering har blitt brukt til å fylle inn et arr fra en hårtransplantasjon:

En annen fordel er at prisen er en engangskostnad, og relativt billig. I tillegg er det, sammenliknet med hårtransplantasjoner, ikke noe smertefult og ingen komplikasjoner.
Av ulemper å nevne så er vel den mest åpenbare at du fra dagen du gjennomfører en mikropigmentering må du ha «buzz cut» for alltid.
Det blir spennende å se hvordan disse tatoveringene blir seende ut om noen år. Ettersom behandlingen er såpass ny, finnes det få etter-bilder som er eldre enn noen år. Men vi vet alle at tatoveringer falmer med tiden, og de har også en tendens til å gli ut. Hvordan det blir seende ut når prikkene er så små, er det vanskelig å si noe om før man har sett det.
Har du vurdert mikropigmentering? Legg igjen en kommentar under!