Behandling

Vitaminer for hår: unngå hårtap med disse vitaminene!

Vitaminer er viktige for hele kroppen. Håret ditt er naturlig nok ikke noe unntak. Mangel på de rette vitaminene kan faktisk føre til hårtap.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom hvilke vitaminer håret ditt trenger, og se nærmere på blant annet:

 • Hvilke vitaminmangler som gir hårtap
 • Hvilke vitaminer som gir deg tykkere hår
 • Hvorfor det er viktig med et variert kosthold for håret ditt

Vitaminer og hår

Å ha et balansert kosthold som inneholder de rette vitaminene, kan hjelpe deg med å få et sunt hår. Essensielle vitaminer for å oppnå dette er vitamin A, C, D, E og K, såvel som B-vitaminer.

Mangel på enkelte vitaminer kan føre til hårtap, så det er viktig å få i seg de rette vitaminene for å minimere sjansen for å miste hår.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom de forskjellige vitaminene du burde passe på å få i deg for et sunt hår.

Vitamin A – bra for hår og hodebunn

Alle celler trenger vitamin A for å vokse. Dette inkluderer hår, som er det vevet som vokser raskest på menneskekroppen.

Vitamin A hjelper også til med produksjonen av sebum/talg i hodebunnen. Dette er med på å «smøre» håret og hodebunnen, og sørger for at du ikke får tørt hår og en tørr hodebunn. Dette er hovedgrunnen til at vitamin A er viktig å få i seg i forbindelse med hår og hodebunn.

Illustrasjon og bilde som viser hvor sebum produseres. Av OpenStax College – Anatomy & Physiology, Connexions Web site. Jun 19, 2013., CC BY 3.0

Men, man må passe på. For mye vitamin A er heller ikke bra. Studier har nemlig vist at for mye vitamin A kan føre til hårtap hos dyr. I 1979 ble det også dokumentert at en 28 år gammel kvinne mistet håret etter å ha tatt for mye vitamin A tilskudd.

LES OGSÅ:  Pris på hårtransplantasjon - hvor mye koster det?

Dagens maksimumsgrense for vitamin A i kosttilskudd er 1500 mikrogram per daglige dose, mens anbefalt daglig inntak er 900 mikrogram for menn, 700 mikrogram for kvinner og 350 – 600 mikrogram for barn. Kosttilskudd kan med andre ord inneholde mer enn dobbelt så mye som anbefalt daglig inntak for kvinner!

Vitamin A finnes i gulerøtter, og er bra for håret og hodebunnen din.
Gulrøtter inneholder vitamin A som er bra for håret og hodebunnen din. Av Georg Slickers – Eget verk, CC BY-SA 3.0

De gode nyhetene er at dersom man holder seg unna kosttilskudd og heller prøver å få i seg vitamin A gjennom sitt vanlige kosthold, er det nærmest «umulig» å få i seg alt for mye.

Gode kilder til vitamin A:

 • Gulrøtter, brokkoli, spinat, grønnkål, paprika, aprikos, salat, søtpotet, gresskar, melon, grapefrukt, squash, rosenkål
 • Egg, helmelk, smør, fløte, ost
 • Makrell, laks, ørret, sild, tran
 • Lever og leverpostei

Konklusjon: du trenger vitamin A for å opprettholde et friskt hår og en frisk hodebunn. Et sunt og variert kosthold vil som regel være nok for å få i seg det man trenger.

Biotin og hårtap

Biotin (også kjent som vitamin B7 eller vitamin H) er et vitamin som ofte blir assosiert med hårvekst. Mange av brukerne på forumet vårt tar biotin, men har det egentlig noen effekt?

Om du har en biotinmangel, kan du oppleve økt hårtap. Men, biotinmangel er veldig sjeldent.

Mann med hårtap. AV Welshsk – Own work, CC BY 3.0

I denne studien går de gjennom 18 studier og ser på resultatene og konkluderer med at biotin ikke har noen effekt på hårvekst for friske individer.

Gode kilder til biotin:

 • Peanøtter, mandler, valnøtter, soyabønner og andre belgfrukter, fullkorn, bananer, blomkål, sopp, solsikkefrø, søtpotet, spinat, brokkoli
 • Egg, yoghurt
 • Laks
 • Lever

Konklusjon: biotinmangel kan føre til hårtap, men dette er svært sjeldent. Det er forsket for lite på området til at man kan konkludere med om biotintilskudd for personer uten biotinmangel har noen effekt på økt hårvekst/mindre hårtap.

Vitamin C – hjelper det mot hårtap?

Vitamin C er en antioksidant som blant annet hjelper kroppen med å produsere kollagen – et protein som er viktig for strukturet i håret ditt.

LES OGSÅ:  HairCell deler resultater fra pilotstudie

I tillegg hjelper vitamin C kroppen med å absorbere jern. Og som vi kommer tilbake til i denne artikkelen, kan jernmangel føre til hårtap.

Det finnes dog lite forskning på om vitamin C kan gi økt hårvekst eller mindre hårtap. Når det er sagt, skal det mye til for å få i seg for mye vitamin C. Så for å være på den sikre siden kan man ta et tilskudd dersom man ønsker det.

Gode kilder til vitamin C:

 • Jordbær, paprika, sitrusfrukt, kiwi, poteter, tomater, kålrot

Konklusjon: det er ikke forsket noe særlig på sammenhengen mellom vitamin C og økt hårvekst/redusert hårtap.

Vitamin D – en mulig behandling

Vitamin D og hår er det gjort en del studier på, spesielt i sammenheng med Alopecia areata.

Det har vist seg at personer som lider av Alopecia areata ofte har en mangel på vitamin D.

På bildene under ser du hvordan en 7 år gammel pasient med Alopecia areata reagerte på en behandling med kalsipotriol – en form for vitamin D som ofte brukes i behandlig av psoriasis.

Studien konkluderer med at vitamin D kan være en mulig behandlingsform for Alopecia areata.

En 7 år gammel pasient med Alopecia Areata, behandlet med kalsipotriol. Kilde: Successful Treament of Alopecia Areata with Topical Calcipotriol.

Det finnes ikke noe særlig dokumentasjon på at vitamin D skal hjelpe for andre former for hårtap. Men ettersom vi bor på den nordlige halvkulen og mange av oss uansett får i seg for lite vitamin D i vinterhalvåret, skader det ikke med tilskudd.

Gode kilder til vitamin D:

 • Sollys
 • Fet fisk

Konklusjon: vitamin D kan være en mulig behandlingsform for personer med Alopecia areata (flekkvis hårtap).

Vitamin E – kan gi økt hårvekst

Mange mener at vitamin E har mange positive egenskaper for håret og hodebunnen din, men de fleste mangler forskning som kan bekrefte dette.

Vitamin E er en antioksidant, og de fleste teorier går ut på at antioksidanter kan redusere celleskader og øke hårveksten.

Det finnes en liten studie gjennomført på 38 personer med hårtap, hvor de undersøkte om vitamin E kunne ha noen effekt. Resultatet av studien var at de som fikk vitamin E etter 8 måneder registrerte en økning på 34.5% hårstrå i kontrollområdet. Placebo-gruppen opplevde en nedgang på 0.1% hårstrå i samme periode.

LES OGSÅ:  Sjampo mot hårtap - disse fungerer
Spinat
Spinat er en kilde til vitamin E – som kan være bra for håret ditt.

Forskerne konkluderte med at dette måtte være på grunn av antioksidantene som hjelper mot oksidativt stress.

«Oksidativt stress: Når kroppen vår forbrenner maten ved hjelp av oksygen eller immunforsvaret vårt bekjemper invaderende mikroorganismer, dannes reaktive oksygenforbindelser som for eksempel frie radikaler. Antioksidanter er kroppens naturlige forsvar mot reaktive oksygenforbindelser, som frie radikaler.«
Via Vitaelab

Jo eldre man blir, jo større behov har man for vitamin E, ettersom det beskytter kroppens celler ved nedbrytelse av spesielt skadelige stoffer fra stoffskiftet, som øker med alderen.

Gode kilder til vitamin E:

 • Hvetekimolje, avokado, solsikkefrø, mandler, spinat
 • Margarin, egg, smør
 • Fisk

Konklusjon: vitamin E kan gi økt hårvekst, men det er gjort for lite forskning på området til at man være sikker på noe.

Jern – viktig for håret ditt

Jern er ikke et vitamin, men et mineral. Vi tar det likevel med i denne artikkelen, da det er viktig for håret ditt.

Jern hjelper røde blodceller med å frakte oksygen til cellene dine. Dette er viktig for mange funksjoner i kroppen, inkludert hårvekst.

Brunost var tidligere en viktig jernkilde, da den ble laget i jerngryter. I dag inneholder ikke brunost jern.

Jernmangel, som forårsaker anemi, fører til hårtap. Spesielt hos kvinner. I denne studien hadde for eksempel 59% av kvinnene med mye hårtap av jernmangel.

Gode kilder til jern:

 • Spinat, linser
 • Egg
 • Blåskjell, østers, rødt kjøtt, innmat

Konklusjon: jernmangel fører til hårtap, spesielt hos kvinner.

Sink – en tydelig sammenheng

Sink er et mineral som har mange viktige oppgaver i kroppen din, som blant annet å delta i oppbyggingen av proteiner. Sink må tilføres gjennom kosten, da kroppen ikke klarer å produsere dette selv.

Hårtap er et velkjent tegn på sinkmangel. Så fort man tilfører sink til kosten igjen, kommer håret tilbake.

For andre former for hårtap, som mannlig hårtap og alopecia areata, er det lite som viser at sink kan hjelpe for økt hårvekst – med mindre man allerede lider av sinkmangel.

Gode kilder til sink:

 • Kornprodukter, belgvekster
 • Melk, melkeprodukter
 • Fisk, skalldyr
 • Storfekjøtt, innmat
LES OGSÅ:  Histogen kunngjør planer om kliniske studier av HSC

Konklusjon: sinkmangel fører til hårtap.

Anbefalt vitamintilskudd for håret

Dersom du er usikker på om du klarer å få i deg nok vitaminer og mineraler på egenhånd, er det lurt å ta et kosttilskudd for å dekke det daglige behovet ditt.

Som kosthold anbefaler jeg denne, Spektro Multi-Vita-Min. Den inneholder alle de viktige mineralene og vitaminene håret ditt trenger, og er billig.

Spektro Multi-Vita-Min har alt håret ditt trenger.

Du kan kjøpe Spektro Multi-Vita-Min her, hos Apotekhjem.no. Det er et norsk nettapotek som har gode priser og rask levering.

Mange blir lurt av dyre abonnementer på «HairCare», vitaminbjørner osv. Det enkle er ofte det beste – Spektro Multi-Vita-Min har kanskje ikke et fancy design eller bruker penger på influencere, men om du ser på innholdet til Spektro sitt vitamintilskudd, skjønner du at det har alt du trenger:

IngredienserMengde% av ref.verdi
Provit. A1,5 mg 
D-vitamin2,5 mcg50 %
E-vitamin30 mg300 %
C-vitamin60 mg80 %
B-12,4 mg170 %
B-22,8 mg175 %
B-310 mg55 %
B-54 mg66 %
B-63,3 mg165 %
B-8 (Biotin)50 mcg33 %
B-9 200 mcg200 mcg100 %
B-129 mcg900 %
K-vitamin25 mcg 
Mineraler  
Kalsium200 mg25 %
Magnesium75 mg25 %
Sink4 mg25 %
Jern5 mg35 %
Mangan1,6 mg 
Kobber0,5 mg 
Krom 100% GTF60 mcg 
Selen30 mcg 

Hva har du lært i denne artikkelen?

 • Det er viktig å få i seg de riktige vitaminene for håret og hodebunnen din
 • Ta kosttilskudd dersom du ikke får i deg nok vitaminer gjennom kosten din
 • Effekten til mange av vitaminene sin sammenheng med hårvekst er ikke dokumentert godt nok

Tar du kosttilskudd? Legg igjen en kommentar under og fortell oss hvilket!


Amanda

Nytt Medlem
Hei. Jerntilskudd er vel ikke bra å ta, dersom man ikke mangler jern . Det skilles jo ikke ut av kroppen når man får for mye. Har du tips til et kosttilskudd uten jern?