BehandlingHårtap

Fungoral sjampo mot hårtap – erfaringer og informasjon

Fungoral inneholder ketokonazol, som regnes som en av «de tre store» i kampen mot hårtap, og har i studier vist seg å ha like god effekt som Recrea Forte hos enkelte.

I tillegg til å ha god effekt mot hårtap er Fungoral sjampo både enkelt i bruk og billig. I denne artikkelen får du grunnleggende informasjon om Fungoral, samt hvordan du går til anskaffelse av det.

MERK: ketokonazol er virkestoffet i Fungoral. Fungoral er bare merkevaren – det finnes sjampoer under andre navn som også inneholder ketokonazol. I denne artikkelen blir ketokonazol og Fungoral brukt litt om hverandre, men alle sjampoer med 2% ketokonazol vil ha samme effekt som Fungoral sjampo. I USA er det vanligste merket Nizoral, og det er derfor ofte Nizoral som blir brukt i studier.

Bakgrunn

Fungoral ble som finasterid og minoksidil ikke utviklet for å hjelpe mot hårtap. Det ble opprinnelig brukt for å behandle kroniske sopppinfeksjoner, seboreisk dermatitt og pityriasis capitis (flass). Det viste seg etterhvert at Fungoral kan ha gunstig effekt både på å stimulere til hårvekst, øke diameteren på hårstråene og på å stoppe hårtap.

Før- og etterbilder av en som har brukt Fungoral sjampo 3 ganger i uken i ca 6 mnd. Kilde: Hairlosstalk

Hva er Fungoral og hvordan virker det?

Fungoral inneholder ketokonazol. Ketokonazol er et imidazolderivat, og fåes som sjampo, krem og tabletter. Som nevnt er det utviklet for å behandle blant annet kroniske soppinfeksjoner, og ketokonazol virker ved å hindre veksten av sopp ved å endre strukturen i soppens cellevegg.

For å bruke ketokonazol som et hjelpemiddel i mot androgen alopecia er det kun sjampoen man bruker, da dette er lett å påføre og fører til få bivirkninger. I Norge er det merket Fungoral som er mest utbredt, men det finnes også andre merker.

Bildene viser en 23 år gammel japansk mann som har brukt en sjampo med 2% ketokonazol daglig. Bilde a er fra dag 1, bilde b etter 6 mnd. Deretter stoppet han å bruke sjampoen, og håret forverret seg. Bilde c er etter 9 måneder. Når han startet igjen, ble håret bedre – bilde d. Kilde Journal of dermatological science 2007

Forskere er ikke helt sikre hvordan Fungoral hjelper mot hårtap, men det er bevist i flere studier at det har en positiv effekt. Forskning og resultater blir presentert lenger ned på denne siden.

Sammenhengen mellom Fungoral og hårtap kan ligge i inflammasjon, som er en auto-immun forsvarsmekanisme kroppen setter i gang for å stoppe angrepet fra DHT på hårsekkene/papillene.

Bildene viser en 25 år gammel japansk mann som bruker 2% ketokonazol daglig, før og etter 10 måneder. Kilde Journal of dermatological science 2007

Hvor får man kjøpt Fungoral sjampo?

Sjampo med ketokonazol kan kjøpes reseptfritt på apotek, under merkenavnene Fungoral og Ketokonazol ratiopharm. Sjampoene på markedet i Norge inneholder 2% ketokonazol, det vil si 20mg/ml. Sjampoen masseres inn i hodebunnen, virker i 3-5 minutter og skylles ut igjen. Det anbefales å bruke sjampoen 2 ganger i uken i 2-4 uker, deretter 1 gang i uken.

Fungoral sjampo
Fungoral får man kjøpt på apoteket, reseptfritt!

Det enkleste, og ofte billigste, er å handle via et norsk nettapotek. Vi anbefaler Farmasiet.no.

Forskning og resultater

En sammenlikning av ketokonazol og minoksidil

I 1998 ble minoxidil sammenliknet med ketokonazol blant 27 menn. Gruppen som brukte en 2% ketokonazol-sjampo som Fungoral, oppnådde tilnærmet samme resultater som de som brukte 2% minoksidil liniment. Du finner studien her.

1% ketokonazol testet på 150 menn

I 2002 ble 150 menn fulgt over 6 måneder mens de brukte en 1% ketokonazol-sjampo. Etter 6 måneder ble det registrert en nedgang i hårtap på 17,4%, en økning av hår i den anagene fasen med 4,9% og i snitt en økt diameter på 5,4% på hårstråene. Du finner studien her.

Ketokonazol og finasterid

Det er også gjort en undersøkelse på om finasterid er mer effektivt alene kontra å brukes samtidig som ketokonazol. Resultatene ble best for den gruppen som brukte både ketokonazol og finasterid. Du finner studien her.

Oppsummering

Det at en sjampo som Fungoral, med 2% ketokonazol, har god effekt mot hårtap, er godt dokumentert. Funguraol fungerer opptil like godt som Recrea Forte, det er trygt å bruke og kan brukes i kombinasjon med både Recrea Forte og finasterid. Sammen utgjør disse tre legemidlene «de tre store» i kampen mot hårtap.

Bivirkninger

En stor fordel med Fungoral sammenliknet med andre virkemidler mot hårtap, er at det er veldig enkelt i bruk og ikke har noen alvorlige bivirkninger med mindre du er allergisk.

Dersom du oppdager hevelse i ansikt, tunge, svelg, får vanskelig for ås velge eller pustevansker, må du snakke med legen din umiddelbart. Dette kalles angioødem, men er så sjelden at man ikke engang kan fastslå hvor ofte det forekommer.

Andre bivirkninger er ting som irritert hud og øyne, tørr hud og utslett. Dette er også sjeldne bivirkninger, og vil gå over så fort du slutter med Fungoral.

Hva har du lært i denne artikkelen?

  • Fungoral sjampo fungerer mot hårtap, studier viser at det kan være like effektivt som Recrea Forte
  • Fungoral sjampo har ingen alvorlige bivirkninger
  • Virkemiddelet er godt dokumentert

Har du noen gode eller dårlige erfaringer med Fungoral sjampo? Legg igjen en kommentar under!


A

Anders789

På baksiden av Fungoral -flasken står det at man skal vaske håret med vanlig sjampo først. Så ikke det beskrevet i denne artikkelen, så lurer på om dere her anbefaler å droppe vanlig sjampo først, når man bruker Fungoral mot hårtap ?
 

Ekorn

Meldem
Fungoral har i Felleskatalogen hårtap som mindre vanlige bivirkninger. Det finnes endel diskusjoner på internet fora om ketoconazol shedding, og at en kvinne med tykt hår etter års bruk har fått tynnere hår. Saken er vel at stoffet i seg selv er ganske etsende på organismer. Hvordan kan jeg være sikker på at jeg ikke får motsatt effekt av Fungoral?