Hårtap

5 myter om hårtap

Det finnes mange myter om hårtap og spesielt om menn som mister håret. Her presenterer vi fem av de vanligste mytene. Selv om de fleste av dem ikke har noen rot i virkeligheten, har noen av dem kanskje et snev av sannhet, da det finnes enkelte forskningsrapporter som støtter mytene.

Myte #1: Menn arver hårtapet etter sin morfar

Det er 50% sannsynlighet for at en person deler det samme X-kromosomet som sin biologiske morfar. Siden kvinner har to X-kromosomer, har de to kopier av androgene reseptorer-genet, mens menn bare har en.

«Det er en myte at man skal se på sin morfar», sier Joshua Zeichner, lege ved Mount Sinai Hospital i NYC til MensHealth. «Se heller på foreldrene dine og søsknene dine. Hvis et familiemedlem er skallet eller har begynt å miste håret sitt, bør du passe på ditt eget hår, og få hjelp dersom du oppdager at håret ditt har begynt å bli tynnere.»

Myte #2: Styrketrening og andre aktiviteter forårsaker hårtap

Det er flere som hevder at det å trene kan føre til økt hårtap, på grunn av økte testosteronnivåer. Det finnes ingen studier som kan påvise en direkte sammenheng mellom trening og hårtap, men det finnes dog et par studier som viser en sammenheng mellom en inaktiv livsstil og hårtap, som foreslår at trening faktisk er bra for håret ditt.

Testosteron-nivåene i kroppen er en dårlig målestokk for hårtap. Studier viser at personer som mister håret kan ha lave testosteronnivåer. Det er dihydrotestosteron (DHT) som forårsaker androgen alopeci (mannlig hårtap), samt hvor sensitive hårsekkene dine er for DHT. Og hva avgjør hvor sensitive hårsekkene dine er? Genene dine.

Myte #3: Å gå med caps forårsaker hårtap

Dette stemmer ikke. Med mindre du går med en kjempestram caps som forårsaker traction alopecia, vil det være helt ufarlig å bruke caps og lue.

LES OGSÅ:  Pris på hårtransplantasjon - hvor mye koster det?

Myte #4: Onani fører til hårtap

Dette er kanskje den eldste myten vi har – at onani fører til at man mister håret. Det finnes en studie gjort av Harvard Medical School, som faktisk viser en sammenheng mellom DHT-nivåene i kroppen og hvor ofte man får utløsning. Studien foreslår at antall utløsninger heller er et tegn, ikke en årsak, på høye DHT-nivåer. En annen studie viser at det å bli seksuelt opphisset og å onanere øker testosteron-nivåene i perioden rundt orgasmen, men senker testosteron-nivåene over tid.

Den eneste studien som har blitt gjort for å sjekke sammenhengen mellom onani og hårtap hadde 1390 deltakere, og fant ingen sammenheng. Studien viste derimot at de med måne hadde mindre sex enn de med andre former for hårtap (for eksempel viker).

Myte #5: Hårtapet ditt skyldes stress

Denne myten har en viss sannhet i seg, men det kommer an på hvilken form for hårtap vi snakker om. Litt stress i hverdagen er ikke årsaken til androgenetisk alopeci. Men, mye stress over tid, kan føre til telogen effluvium, som betyr at flere hår enn normalt går inn i «hvilefasen». Dette er dog forbigående, og håret vil komme tilbake.

Har du hørt andre myter? Legg igjen en kommentar!

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Sykdomsportalen.no