BehandlingHårtap

Fungoral / ketokonazol mot hårtap – erfaringer og informasjon

Ketokonazol regnes som en av «de tre store» i kampen mot hårtap, og har i studier vist seg å ha like god effekt som minoksidil hos enkelte. I tillegg til å ha god effekt mot hårtap er ketokonazol både enkelt i bruk (sjampo) og billig. I denne artikkelen får du grunnleggende informasjon om ketokonazol, samt hvordan du går til anskaffelse av det.

Bakgrunn

Ketokonazol ble som finasterid og minoksidil ikke utviklet for å hjelpe mot hårtap. Det ble opprinnelig brukt for å behandle kroniske sopppinfeksjoner, seboreisk dermatitt og pityriasis capitis (flass). Det viste seg etterhvert at ketokonazol kan ha gunstig effekt både på å stimulere til hårvekst, øke diameteren på hårstråene og på å stoppe hårtap.

Hva er ketokonazol og hvordan virker det?

Ketokonazol er et imidazolderivat, og fåes som sjampo, krem og tabletter. Som nevnt er det utviklet for å behandle blant annet kroniske soppinfeksjoner, og ketokonazol virker ved å hindre veksten av sopp ved å endre strukturen i soppens cellevegg. For å bruke ketokonazol som et hjelpemiddel i mot androgen alopecia er det kun sjampoen man bruker, da dette er lett å påføre og fører til få bivirkninger.

Forskere er ikke helt sikre hvordan ketokonazol hjelper mot hårtap, men det er bevist i flere studier at det har en positiv effekt. Forskning og resultater blir presentert lenger ned på denne siden. Sammenhengen mellom ketokonazol og hårtap kan ligge i inflammasjon, som er en auto-immun forsvarsmekanisme kroppen setter i gang for å stoppe angrepet fra DHT på hårsekkene/papillene.

Hvor får man kjøpt ketokonazol?

Sjampo med ketokonazol kan kjøpes reseptfritt på apotek, under merkenavnet Fungoral og Ketokonazol ratiopharm. Sjampoene på markedet i Norge inneholder 2% ketokonazol, det vil si 20mg/ml. Sjampoen masseres inn i hodebunnen, virker i 3-5 minutter og skylles ut igjen. Det anbefales å bruke sjampoen 2 ganger i uken i 2-4 uker, deretter 1 gang i uken.

Man får også kjøpt Nizoral fra eBay til en billig penge. Sjekk ut linkene under.

Forskning og resultater

I 1998 ble minoxidil sammenliknet med ketokonazol blant 27 menn. Gruppen som brukte en 2% ketokonazol-sjampo oppnådde samme resultater som de som brukte 2% minoksidil liniment.

I 2002 ble 150 menn fulgt over 6 måneder mens de brukte en 1% ketokonazol-sjampo. Etter 6 måneder ble det registrert en nedgang i hårtap på 17,4%, en økning av hår i den anagene fasen med 4,9% og i snitt en økt diameter på 5,4% på hårstråene.

Det er også gjort en undersøkelse på om finasterid er mer effektivt alene kontra å brukes samtidig som ketokonazol. Resultatene ble best for den gruppen som brukte både ketokonazol og finasterid.

Bivirkninger

Hentet fra Felleskatalogen:

Som alle legemidler kan Ketokonazol ratiopharm forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.

Vanlige, kan forekomme hos flere enn 1 av 100 brukere
Lokale irritasjonssymptomer som kløe, brennende følelse, fett eller tørt hår, sprøtt hår og lett håravfall kan også forekomme.

Sjeldne, kan forekomme hos flere enn 1 av 10 000 brukere
Kontaktallergi, forandringer i hårfarge for grått hår eller hår som har blitt behandlet kjemisk.
Kontakt lege eller apotek dersom noen av bivirkningene blir alvorlige, eller du merker bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget.