BehandlingHårtapNyheter

Denne baseball-capsen skal hjelpe deg å reversere hårtapet

En elektrisk «lapp» av plast gjør at hårløse mus får pels, og kan muligens hjelpe til med å reversere hårtap hos menn når den er montert inni en basball-cap.

I dag finnes det stort sett tre hjelpemidler for de som vil unngå å miste håret; finasterid, Recrea Forte og Fungoral.

Å ta en hårtransplantasjon er selvfølgelig også en mulighet, men det er smertefult, kostbart og det tar lang tid før man ser resultater.

Det å stimulere hodebunnen med elektriske pulser er ikke noe nytt, men det er begrenset hvor mye resulteter man har sett av denne typen behandling.

Nå mener Xudong Wang fra University of Wisconsin-Madison og kollegaene hans at de har en løsning som er enklere enn alt annet vi har sett tidligere: en trådløs «lapp» som festes til hodebunnen, og som genererer elektriske pulser fra kroppsbevegelsene dine.

«Lappen» som skaper elektriske pulser. Bilde via Acs.org

Den 1 millimeter tykke plastlappen inneholder lag på lag av forskjellige materialer som produserer elektrisitet når de kommer i kontakt med hverandre og går fra hverandre igjen – et fenomen kjent som triboelektrisk effekt.

Da den fleksible lappen ble festet på ryggen til rotter, gjorde bevegelsene til rottene at den triboelektriske effekten ble aktivert. Dette resulterte i elektriske pulser som stimulerte til raskere hårvekst enn hos rottene som ble behandlet med minoksidil og saltløsning.

Bilde via Acs.org

Videre prøvde Wang og teamet hans patchen på mus som var hårløse grunnet en genfeil som førte til mangel på veksthormoner. Etter ni dager hadde 2 millimeter lange hår grodd på huden under lappen, sammenliknet med 1 millimeter lange hår som musene som ble behandlet med minoksidil og saltløsning fikk. Tettheten av hår var også tre ganger så stor.

Før- og etterbilder av en mus som har fått behandling med lappen (rosa firkant). De andre firkantene viser områder musa har blitt behandlet med andre løsninger. Xudong Wang, University of Wisconsin-Madison

Etter å ha studert huden til musene, ser det ut til at lappen virker ved å stimulere naturlige kjemikalier som gir hårvekst.

Putt det i en caps!

Wang testet også lappen på faren sin, som har blitt mer og mer skallet de siste årene.

«Det hjalp ham å gro nye hårstrå», sier Wang til NewScientist.

Teamet hans har nå designet en caps som dekker hele hodebunnen med dette triboelektriske materialet for å stimulere til hårvekst. Nå ønsker de å gjennomføre en ordentlig studie.

Xudong Wang, University of Wisconsin–Madison

Wang sier at han er sikker på at dette vil være en behandlingsform som har effekt, men at det kun vil fungere for de som er i ferd med å miste håret, eller nylig har mistet det. De som har mistet håret sitt for årevis siden, vil dessverre ikke ha noen effekt.

Hatten/lappen vil ikke virke når man sover, da bevegelsene er for små. Men Wang mener man må bruke hatten noen timer daglig for å få effekten man ønsker.

«Små hodebevegelser i løpet av daglig aktivitet, burde være nok», sier Wang.

Har du troen på behandlinger som dette? Legg igjen en kommentar under!