Hårtap

Hårets vekstfaser / vekstsykluser

Vi mennesker har hår over hele kroppen, unntatt under føttene og i håndflatene. Hårene våre går gjennom tre ulike faser, og i denne artikkelen ser vi nærmere på de tre.

De tre fasene håret går gjennom kalles den anagene, den katagene og den telogene fasen. Hvert hår på kroppen din er på et eget sted i de tre fasene, det er ikke slik at alle hårene utvikles samtidig.

Den anagene fasen – vekstfasen

Den anagene fasen er vekstfasen til håret. I denne fasen vokser håret omtrent 1 cm i måneden. Fasen starter i papillen og kan vare fra to til syv år. Cellene rundt papillen deler seg og lager nye hårfibre.

Hvor lenge håret er i denne fasen er det genene dine som avgjør. Jo lenger håret blir i denne fasen, jo lengre blir håret.

Omtrent 85% – 90% av hårene på hodet ditt er i den anagene fasen til enhver tid.

Den katagene fasen – overgangsfasen

Den katagene fasen varer omtrent i to uker. Hårsekken krymper, og håret kuttes fra papillen. Håret presses deretter ut av hårsekken, noe som gjør at det fortsatt blir lengre, selv om det har sluttet å vokse.

Hårets vekstfaser. Video fra Wikimedia Commons

Den telogene fasen – hvilefasen

Etter den katagene fasen, går håret over i en hvilefase. I denne perioden hviler hårsekken, og det produseres ingen hår.

Denne fasen varer i én til fire måneder. Et sted mellom 10% – 15% av alle hårene på hodet ditt er enhver tid i denne fasen.

Når håret begynner å vokse igjen, vil det gamle hårstrået falle ut. Det vil da se ut som du mister hår, men det som egentlig skjer er at det kommer ut et nytt hårstrå som presser ut det gamle.

Minoksidil og vekstfaser

Minoksidil er et legemiddel mot hårtap, som gir økt hårvekst. Forskere tror at minoksidil hjelper ved å få flere hårsekker til å gå i den anagene fasen, og at de raskere kommer seg gjennom den katagene og telofene fasen. Dette gir en raskere hårsyklus. Man kan med andre ord se på minoksidil som noe som «aktiverer» hårsekkene, og får de til å produsere hår.